Весникар - најнови статии

Весникар - најчитани статии

СВЕТИ НИКОДИМ СВЕТОГОРЕЦ ЗА ПРИЧЕСТУВАЊЕТО НА КЛИРОТ И ЛАИЦИТЕ

        СВЕТИ НИКОДИМ СВЕТОГОРЕЦ ЗА ПРИЧЕСТУВАЊЕТО НА КЛИРОТ И ЛАИЦИТЕПостојат некои луѓе со големо стравопочитување , кои непознавајќи го Писмото ,кога ке видат некој христијанин кој редовно се причестува ,почнуваат да го укоруваат(криткикуваат), говеорејќи дека само свештениците тоа можат да го прават.Ако ти сакаш редовно да се причестуваш ,тогаш ти кажуваат постани и ти свештеник.На таквите луѓе ние не им одговараме со нашите сопствени зборови ,туку со зборови од Светото Писмо,светите Собори , Светителите, и учителите на Црквата.Ние кажуваме дека свештеничкото служење се состои во тоа да тие принесуваат Боженствени Дарови и дека со нивно посредство,како органи на Светиот Дух ,со неговото симнивање се извршува осветување на тие Дарови.А тие исто така го застапуваат народот  пред Бога и исполнуваат други свештенодејствија , кој не може друг да ги извршува кој не е посветен во свештенички чин.Кога ке дојде време за Причест и тие самите се подготвуваат да се причестат,и тогаш во ништо не се разликуваат од мирјаните или монасите ,освен тоа што свештениците ја предаваат Тајната ,а мирјаните ги  примаат,а разликата е е и во тоа што свештениците се причестуват во олтар и тоа непосредно,без света лажичка ,а мирјаните и монасите –надвор од  олтарот и тоа со света лажичка.Дека навистина тоа е така и дека во текот на Причестувањето свештениците во ништо не се разликуваат од мирјаните  ,го посвеедочува и боженствениот Златоуст говорејќи:”Еден Отец нас не родил .Сите ние сме Негови страдални деца “,т.с. сите ние сме родени од една мајка – Светото Крштение.” Една иста Храна на сите се дава “,т.с Крвта Господова е дадена на сите :  на свештениците ,и мирјаните .” И не само што ни се дава една иста Храна ,туку и ни се дава и од една иста Чаша.Бидејќи Отецот ,сакајќи да не приведе со нежна љубов и  промислил тоа сите ние да пиеме од една иста Чаша ,која,која претставува симбол на безгранична љубов “.И на друго место светиот Златоуст кажува: ”Свештеникот во некои работи во ништо не се разликува од мирјаните .Кога на пример следува Причестувањето со Светите Тајни ,сите ние се удостојуваме од едниот ист,а не како во Стариот Завет : едно јадел свештеникот , а различно –непосветеното лице. Законот не дозволувал народот да го јаде тоа што го јадел свештеникот .Денес тоа не е така ,туку едно Тело и една Чаша се нуди на сите “.Со други зборови ,денес по благодатта на Евангелието за се наоѓа  подготвено на Светиот Престол едно Тело и една иста таа Чаша .Симеон Солунски пишува :”Сите верни треба да се причестуваат.Тоа не е само служење на архиерејот ,туку е служење во тоа да се свештенодејствува Сесветото Тело и Крв Христово и да се даваат на сите верни на Причест,бидејќи единствено поради тоа тие се предодредени”.                                                                                                                                 Јов Арматол во книгата “За Тајните “ пишува :” Сето совршенство цел и дело на Литургијата се состојат во Причестувањето со животворните и страшни Тајни на Светињата.Затоа најпрвин се даваат на свештениците во олтарот ,а потоа на народот кој се подготвил и кој се наоѓа  надвор од олтарот “.                                                                           Од ова безусловно следува  да  од принесените Дарови први треба да се Причестат свештениците ,а потоа –целиот нарро ,согласно   свештеномаченикот Климент кој кажува : “Да се причести епископот ,потоа презвитерите ,ѓаконите,ипоѓаконите,чтеците, певците,подвижниците,а од жените –ѓакониците ,девиците,вдовиците,потоа децата и потоа целиот останат народ по чин,со стравопочит и без врева”.Претходно споменатиот Јов уште кажува да оној  човек кој е достоен може да се причестува секој ден ,и тоа на иист начин како тоа го прават и свештениците,и тоа без разлика –она што важи за свештениците важи и за мирјаните ,мажите,жените,децата и старците-или просто кажано за сите христијани без обзир на возрастаи чинот.                   Тие свештеници,не ги причестуваат христијаните кои со стравопочитување и вера  пристапуваат кон Боженствената Причест,Бог нив ги осудува како убијци,согласно напишаното од пророкот Осиј:” Како разбојници го дочекуваат човека така ,здружени свештеници убиваат по патот за Сихем и вршат лоши работи”.Со други зборови свештениците кои го сокриле патот,волјата,и заповедта Божја ,и не ја објавиле  убиле во Сихем и направиле безаконија во народот Мој.                                                                                Јас само се чудам и незнам дали постојат такви свештеници кои ги оодалечуваат оние кои пристапуваат кон Тајните. Бидејќи тие не се ни замислиле  за тоа дека зборовите кои тие  сами ги кажуваат се – лага .Бидејќи самите тие на крајот од Литургијата гласно ги повикуваат сите верни ,говорејќи :” Со страв Божји ,вера и љубов пристапете”, т.с пристапете кон Тајните и Причестувајте се , а потоа самите тие се одрекуваат од своите зборови и ги одалечуваат тие кои пристапуваат.Јас не знам како би можело да се нарече ова лошо дело .Превод од српски јазик Протоереј Ненад Ѓорѓески Линк кон оригиналниот  извор- текст http://www.pouke.org/news.php?cid=0&id=4664&do=view  Извор: Радио Света гора 

Original Link...


Tags: None
0 comments
Report        

Read On: