ПравославиеМК »

Објави од македонски православни интернет страни.
 • Bерата нa еден стотник

  Posted 2023-07-03 10:15:47 by: Сард

  ~+~ Матеј 8: 5-13  А кога влезе Исус во Капернаум, се приближи до Него еден стотник и Го молеше говорејќи: 6„Господи, слугата мој лежи дома фа­тен и многу страда.“ 7Исус му рече: „Ќе дојдам и ќе го из­лекувам.“ 8А стотникот одговори и рече: „Гос­поди, не сум достоен да влезеш под мо­јот покрив; но кажи само збор и слугата ...

  Comments: 0   View more...

 • Митрополит Струмички Наум: СЛОВО ЗА ФАРИСЕИТЕ

  Posted 2023-07-03 09:32:53 by: Сард

  Во тоа време, една сабота, Исус минуваше преку нивјето, а учениците Негови огладнеа, па почнаа да кинат класје и да јадат. Фарисеите, штом го видоа тоа, Му рекоа: „Ете, учениците Твои прават што не треба да се прави во сабота“. А Он им рече: „Не сте ли читале што направи Давид, кога самиот тој огладне и оние што беа со ...

  Comments: 0   View more...

 • Архиепископ Јован Максимович – Битолски, Шангајски и Санфранциски

  Posted 2023-07-03 09:21:51 by: Сард

  Крајот на светот не значи уништување на светот, туку негово преобразување... Ќе се огласат Архангелските труби. Тие ќе одзвонуваат во душите и совеста! Сè тогаш ќе ѝ биде јасно на човечката совест... Тој оган ќе се запали во секој човек: Гледајќи го Крстот, едниот ќе се радува, а другиот ќе падне во очај. Така луѓето ќе бидат разделени за миг. Само внатрешната состојба на душата на ...

  Comments: 0   View more...

 • БИТКА ЗА ДУШАТА!!!

  Posted 2023-07-03 09:18:57 by: Сард

  Доцна вечерта, еден човек умира на креветот во својата куќа. Тој беше напреднат во години, но не можеше да каже за себе дека соодветно се подготвил за смртта: предоцна сфати дека патот до вечноста започнува од раѓањето, а не на прагот на смртта ...И така неговата душа страдаше и ...

  Comments: 0   View more...

 • Преподобен Наум Охридски Чудотворец

  Posted 2023-07-03 04:20:42 by: Сард

  Ученик на Светите Методиј и Кирил и еден од Петточислениците коишто најревносно соработуваа со овие словенски апостоли. Свети Наум патуваше во Рим, каде што се прослави со чудотворна моќ и со голема ученост. Знаеше многу јазици. Со помош на царот Борис Михаил, по враќањето од Рим тие се населија на бреговите на Охридското Езеро. Додека Свети Климент дејствуваше како епископ во Охрид, дотогаш Свети Наум основаше манастир на јужниот брег на ...

  Comments: 0   View more...

 • ПРЕПОДОБЕН И БОГОНОСЕН ОТЕЦ НАШ НАУМ ОХРИДСКИ ЧУДОТВОРЕЦ (03.07.2021)

  Posted 2023-07-03 04:00:00 by: Сард

  Јасен проповедник на Евангелието во Македонија си бил, себлажени, и во секоја човечка душа си ја вложил љубовта Христова. Затоа, откако ги протера сите прелестни собранија, православните ги научи верно да ѝ се поклонуваат на Троица несоздаденаː на беспочетниот Отец и Родител; на собеспочетниот Син; и на Светиот Дух Кој непосредно произлегува од Отецот, како од единствен извор на едното пресуштествено просто ...

  Comments: 0   View more...

 • Митрополит Струмички Наум: Луѓето се подготвени да променат сѐ, освен себе (02.07.2021)

  Posted 2023-07-02 19:41:22 by: Сард

  Бог ни има сѐ дадено – и постоење и живот; и толку многу постојано ни дава, што сѐ околу нас е дар Божји, и просто е неописливо. Само ние сме духовно слепи. Вообичаено, очите ни се отвораат – на ниво на душевност, кога ќе се соочиме со смртта. Давањето ни ги отвора ...

  Comments: 0   View more...

 • Четири завета на Свети Наум

  Posted 2023-07-02 17:33:57 by: Сард

   ~+~ Еден ден пред Божиќ, кога свети Наум ја беше завршил светата Литургија во манастирот и ги беше причестил монасите и народот, почувствувал дека му се приближува разделбата од овој свет. Гледајќи го монасите неговото бледо лице, од кое излегувала некоја блага светлина, почувствувале во своите срца дека наскоро мора да се разделат од својот ...

  Comments: 0   View more...

 • Сенароден собир против Законот за родова еднаквост и Законот за матична евиденција (29.06.2023 18:07))

  Posted 2023-07-02 15:24:26 by: Сард

  Со благослов на Светиот архијерејски синод на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија, на 29.6.2023 година, во Архиепископскиот Соборен храм „Свети Климент Охридски“ – Скопје, по завршувањето на Вечерната богослужба и на Молебниот канон кон Пресвета Богородица, ...

  Comments: 0   View more...

 • Тропар на св. Христов преподобен Наум Охридски 20 јуни / 3 јули 2021

  Posted 2023-07-02 13:00:20 by: Сард

  Соединувајќи се со Христа, си го оставил светот, живеејќи по Дух, телото си го распнал, преблажени Науме.   Си се стремел како апостолите да се ...

  Comments: 0   View more...

 • ONLY SPEAK A WORD – Metropolitan of Strumica Naum

  Posted 2023-07-02 12:53:54 by: Сард

  ~+~ Now when Jesus had entered Capernaum, a centurion came to him, pleading with Him, saying “Lord, my servant is lying at home paralysed, dreadfully tormented.” And Jesus said to him, “I will come and heal him.” The centurion answered and said, “Lord, I am not worthy that You should come under my roof. But ...

  Comments: 0   View more...

 • Што точно бараш од Бога? Мислиш ли дека Бог ќе ги чуе твоите молитви?

  Posted 2023-07-02 06:23:33 by: Сард

  И целиот ден му поминуваше низ глава: принудното слетување на авионот, губењето на интернет во автомобилот, погрешното вртење. Сето ова се случило не само затоа што Бог ја слушнал нејзината молитва да и помогне, туку и тој лично да добие шанса да го напушти материјалниот свет, да свати дека Бог постои и да им помогне на луѓето кои немаат ништо друго освен МОЛИТВА и цврста ВЕРА и ВЕРБА ВО ...

  Comments: 0   View more...

 • Шаптаји Бесмртника – Јуродива Стела

  Posted 2023-07-02 06:03:07 by: Сард

  Упознала сам Стелу лета 1979. у фабрици чоколаде. Била је обичан радник; радила доста предано, више од 9 сати сваки дан. Сви су је искоришћавали, сви су јој наређивали, и она би без поговора одмах послушала, и увек са осмехом. Стела – овамо! Стела – тамо! Послодавцу је била врло драга зато што је била вредна и ...

  Comments: 0   View more...

 • Кажи само збор – Митрополит Струмички Наум

  Posted 2023-07-01 21:07:45 by: Сард

  ~+~ „А кога влезе Исус во Капернаум, се приближи до Него еден стотник и Го молеше говорејќи: ’Господи, слугата мој лежи дома фатен и многу страда‘. Исус му рече: ’Ќе дојдам и ќе го излекувам‘. А стотникот одговори и рече: ’Господи, не сум достоен да влезеш под мојот покрив; но кажи само збор и слугата ...

  Comments: 0   View more...

 • ГРЕВОВНИ СОСТОЈБИ ВО СЕМЕЈСТВОТО И НА РАБОТА – Да се исповедаме!

  Posted 2023-07-01 13:49:18 by: Сард

  ГРЕВОВНИ СОСТОЈБИ ВО СЕМЕЈСТВОТО И НА РАБОТА Отсуство на љубов, пожртвуваност, предусретливост, взаемно разбирање. Рамнодушност, нетрпелив однос кон сопругот (или сопругата), одбегнување на своите обврски во куќата и воспитувањето на децата. Негрижа за сопственото семејство.   Омраза, тврдоглавост, малтретирање на сопругот (или сопругата).   Немарност при воспитувањето на децата во христијанската вера.   Неразборитост и ...

  Comments: 0   View more...

 • ЗОШТО БИ ОДЕЛ НА ПОКАЈАНИЕ И ИСПОВЕД? Зошто толкав страв и отпор кон оваа Света Тајна?

  Posted 2023-07-01 13:44:42 by: Сард

  ПОКАЈАНИЕ Светата Тајна Покајание се вика уште Света Тајна Исповед и неа ја воспоставил Самиот Господ наш Исус Христос. На светот не постои безгрешен човек, ако само и еден ден живеел на земјата. Ако ја занемариме Светата Тајна Исповед, ние го отфрламе големиот Божји дар, а не знаеме што не` чека веќе во следниот миг, ...

  Comments: 0   View more...

 • If the light that is in you is darkness, then what will the darkness be?

  Posted 2023-06-30 12:36:45 by: Сард

  ~+~ “The lamp of the body is the eye. If therefore your eye is pure, your whole body will be full of light; But if your eye is bad, your whole body will be full of darkness. If therefore the light that is in you is darkness, how great is that darkness? “(Matthew 6, 22-23). ...

  Comments: 0   View more...

 • Aко светлината, што е во тебе, е темнина, тогаш каква ли ќе е темнината?

  Posted 2023-06-29 22:08:12 by: Сард

  ~+~„Светило за телото е окото. И така, ако твоето око биде чисто и целото твое тело ќе биде светло; ако, пак, твоето око биде лошо, целото тело ќе ти биде темно. И така, ако светлината, што е во тебе, е темнина, тогаш каква ли ќе е темнината?“ (Матеј 6, 22–23). Знаете од Светите отци дека умот ...

  Comments: 0   View more...

 • Happiness Engineers: The Secret Sauce for WordPress.com’s Stellar Support

  Posted 2023-06-29 17:29:10 by: Сард

  Take a peek behind our customer support ...

  Comments: 0   View more...

 • Hot Off the Press: New WordPress.com Themes for June 2023

  Posted 2023-06-27 19:15:12 by: Сард

  Five beautiful new WordPress.com themes for bloggers, photographers, restaurateurs, and ...

  Comments: 0   View more...

 • Родители, носете ги своите деца при Христа (Епископ Партениј Бигорски)

  Posted 2023-06-25 15:49:48 by: Сард

  Имено, пред некое време, при мене дојде еден родител кој во мобилниот телефон на својата ќерка пронашол ужасни работи, порнографија. Човекот, побожен, настапил со родителско разбирање и љубов и почнал смирено да разговара и да ја советува својата ќерка. Притоа во разговорот со неа дошол до страшно сознание дека не само таа туку и сите ...

  Comments: 0   View more...

 • Константин Каварнос ПОСТОТ И НАУКАТА (Прв дел)

  Posted 2023-06-23 19:26:12 by: Сард

  Константин Каварнос ПОСТОТ И НАУКАТА   Професорот Каварнос предавал на Харвардскиот Универзитет и во други водечки образовни институции. Напишал многу книги и научни статии. Оваа статија на д-р Каварнос за постот за првпат е објавена во 1986 година во правосланото списание Orthodox Typoѕ. Bo оваа студија најнапред ќе се занимавам co постот како научен систем ...

  Comments: 0   View more...

 • ПРЕОБРАЖЕНСКИ ПОСТИ (Богородични пости) – Отец Гаврил Галев

  Posted 2023-06-22 19:50:14 by: Сард

  ПРЕОБРАЖЕНСКИ ПОСТИ (Богородични пости) – Отец Гаврил Галев Денес почнува постот, нека ни е благословен и лесен. Овој пост е сличен на Великиот пост и е посветен на Успението на Пресвета Богородица, a трае само две седмици. Православната Црква утврила и пропишала за време на овој пост да се пости строго, без масло од понеделник ...

  Comments: 0   View more...

 • Get Paid on Any Plan: Introducing Payments for the Free Plan and Up

  Posted 2023-06-22 14:20:58 by: Сард

  No limits, starting now. Earn money from your site, even on the Free ...

  Comments: 0   View more...

 • Your Domain Deserves the Best: It’s Time to Move to WordPress.com

  Posted 2023-06-21 18:30:34 by: Сард

  Lightning-fast speeds. Unimpeachable security. Built-in privacy protection. Move your domain to WordPress.com ...

  Comments: 0   View more...