БлогМК - Мегица »

 • Указ на свети Петар Могила за споменувањето на починатите родители

  Posted 2021-04-17 14:55:56 by: Сард

  Кога свети Петар Могила умрел и отишол на оној свет, тој видел што се случува таму, како душите на починатите страдаат. Го замолил Господа да го врати на земјата, како би тој, Петар, напишал поучение за оние кои живеат на земјата. И за да ние, кои живееме овде, да побрзаме и да знаеме, како да ги спасиме своите родители и роднини. Свештеници сонувале сон, за да го откопаат од гробот телото на светиот Петар. Тие се собрале, и помолувајќи се, решиле да направат така. Светиот Петар, станал од гробот, го напишал овој указ-поучение и враќајќи се в гроб, одново отишол во Царството Небесно. ...

  Comments: 0   View more...

 • Богородично правило по Уставот на свети Серафим Саровски (дополнета верзија)

  Posted 2015-12-16 19:46:58 by: Сард

  Преподобниот Серафим Саровски ги благословил своите духовни чеда секогаш кога ќе вршат литијски вход по Канавката (каналот околу Дивјеевскиот манастир, за кој се верува дека Антихристот не ќе може да го премине), да ја читаат „Богородице Дево“ 150 пати, односно да го читаат Богородичното правило, кое го содржи целокупниот живот на Пресветата Мајка Божја, кое ...

  Comments: 0   View more...

 • Молитва кон свети Јован Дамаскин

  Posted 2015-12-16 19:33:12 by: Сард

  О, свети оче Јоване, големо светило на Православната Црква, ти што имаш голема смелост пред Господа, погледни на нас недостојните кои го просиме твоето застапништво пред престолот на Пресветата Троица. Ти, кој од Пречистата извор на вода жива си наречен услиши ја оваа наша скромна молитва и принеси Му ја на Троединиот Бог. Ти, кој ...

  Comments: 0   View more...

 • Житие на свети Јован Дамаскин

  Posted 2015-12-16 19:23:24 by: Сард

  Преподобниот Јован Дамаскин се роди во престолнината на Сирија, Дамаск[1]  од побожни родители од висок род[2], чија што огнена вера во Христа беше испробана во опасности и искушенија и се покажа посилна и подрагоцена од злато, кое иако во оган се испробува сепак е пропадливо. Тешко беше тоа време. Сарацените ја имаа покорено таа земја ...

  Comments: 0   View more...

 • СТАТИЈА ТРЕТА – на Велики Петок

  Posted 2011-04-22 09:52:05 by: Сард

  1. Народите сите Погребението Ти Христе, со песни го пеат. 2. стих: Те љубам, Господи: погледни на мене и помилуј ме. Денес Ариматеец Од дрво Те симна И во нов гроб Те положи. 3. стих: Моите нозе да чекорат по Твоите заповеди, Господи, и да не ме победи никакво безаконие. Жени мироносци Миро Ти донесоа ...

  Comments: 0   View more...

 • СТАТИЈА ВТОРА – на Велики Петок

  Posted 2011-04-22 09:51:14 by: Сард

  1. Достојно е, Жизнодавче, да Те славиме; Рацете на крст ги рашири; Ја победи сета сила пеколна. 2. стих: Господи, Твоите раце ме создадоа, вразуми ме и ќе се поучам од Твоите заповеди. Достојно е, Да Те величаме, Создателе, Твоето страдање не спаси нас; Од погибелта се избавивме. 3. стих: Боже, тие што се плашат ...

  Comments: 0   View more...

 • СТАТИЈА ПРВА – на Велики Петок

  Posted 2011-04-22 09:46:06 by: Сард

  Благословен си, Господи, научи ме на Твоите заповеди. 1. стих: Блажени се непорочните кои одат според законот на Господа. Живот си, Христе, Но в гроб Те ставија, Ангелските воинства се исплашија Славејќи го Твоето смирение. 2. стих: Блажени се тие кои со сето срце ги исполнуваат Божјите заповеди. Животе, зошто умираш И в гроб лежиш? ...

  Comments: 0   View more...

 • Сонот на Пресвета Богородица

  Posted 2010-07-05 22:08:35 by: Сард

  ЗА ВЕРАТА Христијанската вера не` учи што направил Бог за човечкото спасение, а што човекот треба да направи за да добие спасение. Бог на луѓето им се објавува Себе си преку Своите дела –преку видливиот свет, а особено преку човечкиот разум, совеста и срцето. Тоа природно Божјо откровение ни овозможува да знаеме за Бога и ...

  Comments: 0   View more...

 • Чудата на свети Ефрем Неамакриски

  Posted 2010-06-25 22:16:48 by: Сард

  Светиот Ефрем Неамакриски твори многу чуда насекаде низ светот. Овде ќе бидат изложени неколку такви примери. Шведскиот затвореник Јас се викам Т.М. и иако сум Грк по потекло, живеам во Шведска. Пред 12 години бев обвинет за криминал кој не го сторив и бев осуден на 3 години затвор. Ме затворија во темна ќелија 5 ...

  Comments: 0   View more...

 • Свети Ефрем Неамакриски – Великомаченик и чудотворец

  Posted 2010-06-25 21:40:24 by: Сард

  Житие Новомаченикот Ефрем е роден во Грција на 14. септември 1384 година. Татко му се упокоил уште дури свети Ефрем бил мал, а богоугодната му мајка останала да се грижи за своите седум деца. Кога свети Ефрем наполнил 14 години седобриот Бог го упатил во манастирот на гората Амоман, во близина на Неа Макри на ...

  Comments: 0   View more...