БлогМК - Православна Етика »

 • АКАТИСТ НА ПРЕПОДОБНА СТЕФАНИДА БИТОЛСКА И СКАДАРСКА

  Posted 2013-04-03 20:42:00 by: Сард

  KONDAK 1Na Tebe, prepodobna majko Stefanido, so seta du{a svoja ti prinesuvame pofalni pesni,Raduvajki se na tvoeto sveto proslavuvawe,I so angelite voskliknuvame na tvoeto nebesno oven~uvawe : Aliluja!IKOS 1Milostiviot Bog te oven~a so qubovta Svoja,     i go ispolni srceto tvoe so nebesen `ivot.Ukrepena so Nego ti, site prepreki gi pobeduva[e, pobuduvaj}i ne i nas da te veli~ame :Raduvaj se, zo{to Boga slovoto od se najmnogu go zasaka!Raduvaj se, zo{to so Nego neprestajno besede{e!Raduvaj se, zo{to On ti be{e seta uteha vo `ivotot!Raduvaj se, zo{to so Negovata sila seto zlo go pobeduva{e! Raduvaj se, zo{to so silata Bo`ja se raspna za svetot i za site negovi slasti!Raduvaj se, zo{to ti se smaluva{e za da Hristos vo tebe raste!Raduvaj se, zo{to On te obdari so mudrost!Raduvaj se, zo{to te za~uva za sebe vo celomudrie!Raduvaj se, zo{to glavata tvoja ja ukrasi so nevenlivi venci!  Raduvaj se, zo{to od tvoeto detinstvo te izbra!Raduvaj se, zo{to nemu cela mu be{e predadena!Raduvaj se, zo{to mu ostana verna!Raduvaj se, prepodobna Stefanido, Skadarska, Kosovska I Bitolska pofalbo!           KONDAK 2  Gledajki go ne`niot cvet na tvojata blagorodna du{a,od tvoeto detinstvo, Gospod te izbra za sebe,i te oddeli od mlade{kite igri i suetniot `ivot, pobuduvajki gi tvoite roditeli zbuneti,so ~udewe i vo nedoumica da vozvikuvaat: Aliluja!IKOS 2Semokniot Bog poka`a ~udo na tebe, zakriluvajki te so ti{inata na molitvenoto mol~anie, vo sedmata godina tvoja, pred o~ite na site, za da gledajki te tebe, site Go proslavat. Zatoa na tebe, znaku Bo`ji, ti voskliknuvame:Raduvaj se, na angelite jaziku na ve~nosta!Raduvaj se, sekavico na Bo`jata svetlost!Raduvaj se, nem svedoku na Bo`jata prisutnost!Raduvaj se, ti{ino koja Boga Go slavi!Raduvaj se, zo{to nezgasliv venec sveti na tvojata glava!Raduvaj se, glasniku na Bo`jata vistina!Raduvaj se, molitveni~ke za site napateni!Raduvaj se, uteho i silo vo ...

  Comments: 0   View more...

 • СХИМОНАХИЊА МАКАРИЈА – ИЗБРАНИЧКА НА ПРЕСВЕТАТА БОГОМАЈКА (втор дел)

  Posted 2013-02-10 18:01:00 by: Сард

  Подвиг на сострадание со несреќните     Пресветата Богомајка наскоро повторно ѝ се јавила на 48-годишната схимонахиња и ѝ соопштила дека ја избрала – „за подвиг“! Оттогаш матушка Макарија почнала да ги зема на себе болките и маките на другите луѓе, страдањата на оние кои се молеле за исцеление – добила подвиг во своето срце да ја смести болката на целата страдална Русија и на своите слаби плеќи да понесе крст, потежок од сите дотогашни. Мајка Макарија се прашувала откаде тоа, токму таа, така хендикепирана и немоќна, да биде избрана. Царицата Небесна одговорила: „Сите ги поминав и подобра не најдов... Така, морав да те ставам меѓу Избраните“.            „О, како тоа Ти си го наумила, Пресвета? Каква избраничка сум ти јас, кога целиот свој век го поминувам на постела...“, рекла тажно Макарија. „Ти си за Мене совршена“, одговорила Владичицата. „Како сум пак јас совршена, не знам?!“, рекла схимницата, се поклонила на Владичицата и додала: „Но, ќе ги примам страдањата! Да страдам – умеам!“ ... Подоцна, кога би ја прашале како е, знаела да каже: „На мене ...

  Comments: 0   View more...

 • СХИМОНАХИЊА МАКАРИЈА – ИЗБРАНИЧКА НА ПРЕСВЕТАТА БОГОМАЈКА (прв дел)

  Posted 2013-02-09 16:01:00 by: Сард

          И во нашево време, време кое е ладно поради гревовите, кога во многу срца се јавува сомнеж во постоењето на духоносни слуги и угодници Божји, Нашиот Господ Исус Христос не го остави Избраниот Народ, Црквата Своја, без сведоци и свои пријатели. Многумина од нас – христијани на последните времиња, во нив ја препознаваме неизменливата сила на ветувањето Божјо. Гледаме дека житија на светии и денес можат да се пишуваат, зашто огнениот прст на љубовта Божја, во срцата на Неговите верни испишува зборови на вечноста, исто како и некогаш. И ова житие, на во Бога упокоената схимонахиња Макарија (Артјомова) е едно од таквите чудесни и чудотворни сведоштва, дека е чудесенГоспод во Своите светии и дека до последниот ден ќе има Негови Светители и молитвеници за нашиот тажен свет.         Схимонахињата Макарија се родила на 29/11 Јуни 1926 година, на Оданието на Воскресението Христово, кога Црквата го слави споменот на светата девојка Теодосија Цариградска. Детенцето е крстено во селото Кулиши, кадешто служел еромонахот Николај, човек со богоугоден живот. ...

  Comments: 0   View more...

 • Света маченичка Даниела Букурешка (1967-2004)

  Posted 2013-02-08 16:56:00 by: Сард

  Многупати се случува сите ние да се прашуваме: „Постојат ли светители денес?“Одговорот е еден. Божји светители ќе се појавуваат секогаш и засекогаш. Нивното постоење е истопојавно со живототворното постоење на третото лице на Света Троица, Светиот Дух. Значи,додека Светиот Дух Божјидејствува и владее во нашиот создаден свет, Неговите светители ќе се појавуваат за да ни дадат сила, но и да го понижуваат антихристот - ѓаволот и неговите следбеници, кои се движат околу нас. Честопати дури и среде нашето семејство, колку и да звучи страшно.Заради безбожноста или лекоумноста на родителите, многу пати се случува тие да ги воспитуваат погрешно младите кои сакаат да бидат близу до Бога. Родителите со егоизам и без да знаат дека нивната утроба е Божји дар, честопати, се обидуваат, обично со катастрофални резултати, да го искоренат призивот кон Бога, којшто Божјата благодат го дава на младите кои имаат добродетели и цврсти карактери. Во нашево време, кога што сè се изедначува, и наивноста се изедначува со бесмисленост и затапеност, кога научивме да го препознаваме „различното“ само ...

  Comments: 0   View more...

 • Дали верувате во чуда?

  Posted 2012-12-14 21:18:00 by: Сард

              Во врска со иконите кои од себе точат масло или некоја друга течност (крв, миро...), многу луѓе се обидуваат научно да објаснат дека тука се работи за некакво взаемно дејство меѓу топлината и маслото. Бидејќи јас не сум научник, не можам ништо да ви кажам од тоа гледиште.             Како Гркинка и православна христијанска воспитувачка, живеам во Светата Земја веќе пет години. Сакам да ви раскажам за еден настан кој го видов со свои очи и кој се случи во црквата на Светиот Гроб вечерта на Велики Петок, за време на грчката православна Божја служба кај Христовиот гроб.              Најпрво, околу еден часот наутро, за време на литијата во црквата на Светиот гроб, забележав дека иконата на Христос крвари. Литијата застанува на различни места во црквата, кои ги означуваат местата кадешто Христос го ударале, кадешто бил овенчан со трње, кадешто со клинци бил прикован на крст и кадешто лежело Неговото тело пред положувањето во гроб. Многу луѓе се собраа во посебниот мал параклис, посветен на ...

  Comments: 0   View more...

 • Свети Јован Златоуст За воспитувањето на децата

  Posted 2012-12-08 15:56:00 by: Сард

           1.      Да се родат деца е дело на природата, но да се образоваат и да се воспитаат - е дело на умот и волјата.   2.            Под должноста воспитување на своите деца јас подразбирам, не само грижа децата да не умрат од глад, на што, по се изгледа лушето ги ограничуваат своите обврски псрема децата. За овој начин на грижење не се потребни ниту книги, ниту пак уредби (закони), за тоа многу јасно кажува самата природа. Јас зборувам за грижење да се образоваат душите на децата во добродетелите и побожноста, што е свет долг, кој не може да се погази, а да не се направи извесен вид на детеубиство.    3.         Таа обврска е заедничка, акко и за татковците така иза мајките. Постоат татковци кои не штедат ништо за да им обезбедат на своите деца учители за разонода, задоволувајки ги нивните барања како богати наследници, додека многу малку се гржат за тоа децата да бидат христијани и да се надградуваат во вистинска побожност. Какво грешно слепило! Токму на таа груба немарливост треба да се препише целата неуредност ...

  Comments: 0   View more...

 • Бербер

  Posted 2012-12-08 14:22:00 by: Сард

  Еден човек, по обичај, појде кај берберот за да си ја скрати косата и да го избричат. Тој започна разговор со берберот. Зборуваа на различни теми и одеднаш разговорот се сврте кон темата за Бог. Берберот рече:- Што и да кажете, јас не верувам дека Бог постои.- Зошто? – праша човекот.- Тоа е едноставно. Доволно е само да излезеш надвор и веднаш ќе видиш дека Бог не постои.Еве кажете, ако постои Бог, зошто има толку болни луѓе? Зошто толку многу сирачиња? Ако Тој навистина постоеше, немаше да има страдања и болка. Тешко да замислиш дека Бог, Кој е љубов, би дозволил сето тоа да се случува.Човекот се замисли, но реши да молчи за да не влегува во во конфликт. Кога берберот ја заврши својата работа, човекот си замина. Излегувајќи надвор, тој забележа некој разбушавен и неизбричен човек (толку несредено изгледаше овој човек што се чинеше дека воопшто ја немаше истрижено косата и не се избричал целата вечност). Тогаш човекот се врати кај берберот и му рече:- Знаете, што? Јас тврдам дека бербери не постојат!- Како, тоа? – се зачуди берберот. – А јас кој сум? Јас сум бербер!- Не! – извика човекот. – Тие не ...

  Comments: 0   View more...

 • Послушание од љубов

  Posted 2012-12-08 14:18:00 by: Сард

  Оф, оф, оф! Помогни ми, добар човеку!- Еј, лаву, па ти си влегол во погрешна приказна.- Ма не сум јас во никаква измислена приказна, туку во најголемата реалност. Ти Герасим ли си?- Да.- Значи, не си измислен, туку навистина постоиш. А јас сум еден несмасен лав, и тоа навистина лав. Еве, допри ме!- Сепак си погрешил, затоа што лавовите не офкаат, туку рикаат!- Ех, јас да рикнев, ти од страв ќе избегаше и тогаш кој ќе ми помогнеше?- Сепак, како децата да поверуваат дека лавот зборува?- А зошто да не поверуваат? Децата не се сомневаат како возрасните. Со своето чисто срце, тие знаат дека за Бога сè е можно.- Добро, кога си, веќе, така мудар, тогаш кажи како јас, слугата Божји, Герасим, можам да ти помогнам тебе, царот на сите животни?- Ногата ме боли и не можам да одам.- Па што си правел, немирко?- Сакав да скинам една преубава роза. Опојно мириса, а нејзините ливчиња се прелеваат на сонцето во чудесни бои. Ја подавам шепата и таман да ја скинам, кога таа – боц! Така страшно ме боцна, што трнот ми остана во шепата.- Баш си смешен! Кога сите би скинале по една роза, од земјата би го снемало тој прекрасен мирис. ...

  Comments: 0   View more...

 • Љубовта не знае за страв и понижение

  Posted 2012-12-05 15:32:00 by: Сард

  Од горешта љубов, од небото се спушти, од светлина вечна, во мрак злобен, пусти.Од горешта љубов, светот што го створи,Го обнови домот, Адам што го разори.НЕБОТО СЕ ЗАЧУДИ, ЗЕМЈАТА СЕ ТРЕСЕ, ДОБРЕ ДОЈДЕ ХРИСТЕ, ЛУЃЕ РАДУВАЈТЕ СЕНЕБОТО СЕ ЗАЧУДИ, ЗЕМЈАТА СЕ ТРЕСЕ, ДОБРЕ ДОЈДЕ ХРИСТЕ, ЛУЃЕ РАДУВАЈТЕ СЕЉубовта не знае за страв и понижение, добре дојде Владико на вечното спасениеОд горешта љубов, Цару на сите красотиВо пештера слезе на животот човечкиНЕБОТО СЕ ЗАЧУДИ, ЗЕМЈАТА СЕ ТРЕСЕ, ДОБРЕ ДОЈДЕ ХРИСТЕ, ЛУЃЕ РАДУВАЈТЕ СЕНЕБОТО СЕ ЗАЧУДИ, ЗЕМЈАТА СЕ ТРЕСЕ, ДОБРЕ ДОЈДЕ ХРИСТЕ, ЛУЃЕ РАДУВАЈТЕ СЕОдамна се надева, Девата прекраснаДа се спуштиш низ Неа од градот небесен.О, Девице Света, Кадилнице златнаФала ти и слава Мајко благодатнаНЕБОТО СЕ ЗАЧУДИ, ЗЕМЈАТА СЕ ТРЕСЕ, ДОБРЕ ДОЈДЕ ХРИСТЕ, ЛУЃЕ РАДУВАЈТЕ СЕНЕБОТО СЕ ЗАЧУДИ, ЗЕМЈАТА СЕ ТРЕСЕ, ДОБРЕ ДОЈДЕ ХРИСТЕ, ЛУЃЕ РАДУВАЈТЕ ...

  Comments: 0   View more...