БлогМК - Благовести »

 • Проповед на Преображење

  Posted 2023-05-29 21:22:39 by: Сард

  ПРОПОВЕДНИЧКИ ДЕО Проповед на Преображење Петръ рече ко Јисусови: Господи, добро есть намъ здѣ бити” (Мат. XVI, 4). Поб. браћо, Кад је преблаги Бог стварао свет, излио је највећу љу бав и милост на љубимца свога човека. Поклонивши му нарочиту пажњу и створивши га по слици и прилици својој, он му показа и нарочиту своју ...

  Comments: 0   View more...

 • Православието во Андора

  Posted 2023-04-02 18:07:24 by: Сард

  ПРАВОСЛАВИЕТО ВО АНДОРА Местоположба: Андора или Кнежество Андора (каталонски: Principat d‘Andorra,француски: Andorre, шпански: Principado de Andorra) е парламентарно кнежество во југозападна Европа. Малата држава, која што се наоѓа на источниот дел од Пиринеите, се граничи на север и на исток со Франција, а на запад и на југ со Шпанија.  Површина: Со вкупна површина од само 468 км², ...

  Comments: 0   View more...

 • Свети Вилигиз, архиепископот на Мајнц

  Posted 2023-03-01 17:47:28 by: Сард

  СПОМЕН НА СВЕТИОТ ВИЛИГИЗ, АРХИЕПИСКОПОТ НА МАЈНЦ И РЕГЕНТОТ НА СВЕТАТА РИМСКА ИМПЕРИЈА, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 23 ФЕВРУАРИ (940-1011; латински: Willigisus) Свети Вилигиз[1] е роден во 940 година во Шјонинген.[2] Како младо момче, даден бил на воспитување и образование кај учителот Волколд, воспитувачот и советникот на принцот Отон II. Истакнатите способности на ...

  Comments: 0   View more...

 • Сите народи ќе се соберат пред Него…

  Posted 2023-02-19 11:45:44 by: Сард

  СИТЕ НАРОДИ ЌЕ СЕ СОБЕРАТ ПРЕД НЕГО… Уметничките и книжевните претстави на Страшниот суд и пеколот, особено оние од средниот век, немаат многу допирни точки со евангелската концепција за пеколот, заснована на Христовото учење. Имено, во својата проповед за Страшниот суд, Христос зборува за блажените, за оние кои го примаат „Царството подготвено од основањето на ...

  Comments: 0   View more...

 • Човека најискрено го љубиме, кога го љубиме заедно со неговите недостатоци…

  Posted 2023-02-18 21:48:02 by: Сард

  „Зашто, гладен бев и Ми дадовте да јадам; жеден бев и Ме напоивте, стра­нец бев и Ме примивте; необлечен бев и Ме облековте; болен бев и Ме посетивте; во затвор бев и дојдовте кај Мене“. Пријателството не може да се одржи без меѓусебен реципроцитет. Љубовта не го бара тоа, не го претпоставува. Љубовта е повеќе ...

  Comments: 0   View more...

 • Чувајте се од кучињата!

  Posted 2023-02-16 19:48:12 by: Сард

  Данијел Берковиќ ЧУВАЈТЕ СЕ ОД КУЧИЊАТА! ПОЛОЖБАТА И УЛОГАТА НА КУЧИЊАТА ВО БИБЛИСКИОТ ДИСКУРС [1] КУСА СОДРЖИНА На овој или на оној начин, животните и човекот неразделно се поврзани. Било да се работи за соработка, било да е тоа недоразбирање. На човека некогаш му се пријатели и помагачи, но исто така, лесно му постануваат и ...

  Comments: 0   View more...

 • Филозофската и христијанската симболика во сказната на Антоан де Сент Егзипери – „Малиот принц“

  Posted 2023-02-08 13:15:38 by: Сард

  ФИЛОЗОФСКАТА И ХРИСТИЈАНСКАТА СИМБОЛИКА ВО СКАЗНАТА НА АНТОАН ДЕ СЕНТ ЕГЗИПЕРИ – „МАЛИОТ ПРИНЦ“ Сказната „Малиот принц“ од Антоан де Сент Егзипери се изучува во основното образование. „Малиот принц“ во програмата е деклариран како филозофска сказна и мудра парабола, како уметничка творба на универзалните вистини и пример за чистотата на перцепцијата на светот. Во животот ...

  Comments: 0   View more...

 • Зошто не се запазуваат деновите на пост во седмицата на митарот и фарисејот?

  Posted 2023-02-06 15:55:16 by: Сард

  ЗОШТО НЕ СЕ ЗАПАЗУВААТ ДЕНОВИТЕ НА ПОСТ ВО СЕДМИЦАТА НА МИТАРОТ И ФАРИСЕЈОТ? Има две објаснувања за ова, едното народно-обичајно, така да се каже, кое звучи вака: бидејќи фарисејот од параболата вели дека пости двапати неделно, од таа причина, ние воопшто не постиме оваа недела. Но, дали фарисејот од параболата постел во среда и петок? ...

  Comments: 0   View more...

 • Двајца влегоа во храмот да се помолат…

  Posted 2023-02-04 22:44:18 by: Сард

  ДВАЈЦА ВЛЕГОА ВО ХРАМОТ ДА СЕ ПОМОЛАТ… (Или: Човекот, кој ги презира своите браќа, не е способен да се моли!) Се сеќавам како дете, кога имавме бонбони, кога се засладувавме со нив, често пати ги вадевме од устата и ги стававме во џеб, со цел по некоја минута пак да ги ставиме во уста, но, ...

  Comments: 0   View more...

 • Дали Бог може да се оправда?

  Posted 2023-01-28 19:25:36 by: Сард

  ДАЛИ БОГ МОЖЕ ДА СЕ ОПРАВДА? Ајде да направиме две спротивни слики! Прва слика: сугестивен разговор меѓу Иван Карамазов и неговиот брат Аљоша, за проблемот со злото и болката во светот. „Слушај ме (Аљоша)… Сакам да видам со свои очи, како срната лежи покрај лавот и како закланиот станува да се прегрне со неговиот убиец. ...

  Comments: 0   View more...

 • За времето на Христовото раѓање

  Posted 2023-01-25 12:40:20 by: Сард

  „ВО ТИЕ ДНИ ИЗЛЕЗЕ ЗАПОВЕД ОД КЕСАРОТ АВГУСТ ЗА ПОПИС НА СИТЕ ЖИТЕЛИ…“ или ШТО ВЕЛИ НАУКАТА ЗА ВРЕМЕТО НА ХРИСТОВОТО РАЃАЊЕ или КАКО СЕ НАДОПОЛНУВА НАУКАТА И ВЕРОНАУКАТА Евангелистот Лука бил човек со висока научна култура. По професија бил лекар. Меѓутоа, неговата работа не се движела само во областа на медицината. Според сведоштвото на ...

  Comments: 0   View more...

 • За иконата на Христовото раѓање

  Posted 2023-01-25 12:36:08 by: Сард

  ЗА ИКОНАТА НА ХРИСТОВОТО РАЃАЊЕ Најголемиот настан – доаѓањето на земјата на Синот Божји во Витлеемската пештера, Црквата свечено го претставува во величествена композиција, чиишто главни обележја се формирани во VI-VII век и кој бил широко распространет до XVII век. Познато е: во центарот на композицијата има пештера каде што Младенецот лежи во јасли, до ...

  Comments: 0   View more...

 • Размислувања за страдањата

  Posted 2023-01-22 22:16:23 by: Сард

  РАЗМИСЛУВАЊА ЗА СТРАДАЊАТА Во животот не мора секогаш да се сретнуваме со симпатиите, почитта, добрата волја на другите. Честопати, напротив, треба да се види непријателство, понекогаш многу злобно, подготвено да ни предизвика секакви навреди и неволји. Треба да видиме како непријателството го разгневува секој човек, особено незаслуженото непријателство, каква огорченост предизвикува во нашите срца, каква ...

  Comments: 0   View more...

 • „Монахот и демонот“

  Posted 2023-01-14 22:41:50 by: Сард

  „МОНАХОТ И ДЕМОНОТ“ Првото нешто што ми падна на памет по гледањето на овој филм беше: Да, ова е воскреснатиот Гогољ! Токму во формат на ексцентрична трагикомедија, сценаристот Јуриј Арбатов го дизајнираше нацртот за филмот. И, навистина, читаме од него во интернет-верзијата на списанието „Уметност на киното“ во публикација од декември 2013 година: „Ова сценарио ...

  Comments: 0   View more...

 • Светите Емерам и Волфганг од Регенсбург

  Posted 2023-01-13 13:38:17 by: Сард

  СПОМЕН НА СВЕТИТЕ ОТЦИ ЕМЕРАМ И ВОЛФГАНГ, ЕПИСКОПИТЕ НА РЕГЕНСБУРГ, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 22 СЕПТЕМВРИ И 31 ОКТОМВРИ (?-652; германски: Emmeram von Regensburg) (924-994; германски: Wolfgang von Regensburg) Во првото илјадолетие, во градот Регенсбург живееле прочуени светии, кои засветлиле не само во германските земји, туку и низ цела Европа. Освен светиот епископ ...

  Comments: 0   View more...

 • Претседател

  Posted 2022-12-07 17:19:58 by: Сард

  ПРЕТСЕДАТЕЛ Писмото што дојде од Дебар беше кратко и јасно: „Претседателот на општината треба да биде од вашето село, бидејќи е најголемо. За таа цел ве молиме да предложите еден човек. Човекот треба добро да го претресете од сите страни и по можност да ни ја доставите во писмена форма неговата биографија. Ви напоменуваме дека ...

  Comments: 0   View more...

 • Аналфабети

  Posted 2022-12-03 21:45:07 by: Сард

  АНАЛФАБЕТИ Во селото имаше многу неписмени: умни, ама неписмени. И, некаде околу Митровден, еден ден учителот се врати од советувањето во Дебар, му нареди на училишниот прислужник Дојчин да го свика селото на конференција. Селаните одвај чекаа конференции, па дојдоа, се насобраа: и да се видат меѓу себе, и да чујат што има ново во ...

  Comments: 0   View more...

 • Свети Адалберт, архиепископот на Магдебург

  Posted 2022-11-28 14:03:00 by: Сард

  СПОМЕН НА СВЕТИОТ АДАЛБЕРТ, ПРВИОТ АРХИЕПИСКОПОТ НА МАГДЕБУРГ, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 20 ЈУНИ (910-981; латински: Adalbertus Magdeburgensis) Свети Адалберт[1] е доселеник од Лотарингија,[2] кој во 953 година стапил во служба на Отон I,[3] идниот император на Римската империја. Во 958 година тој примил монаштво во Трир, а во 961 година бил ракоположен ...

  Comments: 0   View more...

 • Битпазарскиот вагар

  Posted 2022-11-21 21:42:58 by: Сард

  Венко Андоновски БИТПАЗАРСКИОТ ВАГАР (НАЈТЕШКИОТ И НАЈЛЕСНИОТ ЧОВЕК НА СВЕТОТ) На ќерка ми Катарина Не плачи, ќерко. Никој не ја гледа целината. Сите имаат само ограничен пристап до неа. Секој има своја гледна точка. И гледа само дел од светот. И да те качам на Ајфеловата кула (а ти ветив дека еднаш ќе те качам), ...

  Comments: 0   View more...

 • Upitati makedonski narod

  Posted 2022-11-08 14:10:22 by: Сард

  Akademik Mihajlo Apostolski: Upitati makedonski narod Kome, i zašto, smetaju Makedonci i SR Makedonija? Da li se iza negiranja nacionalnog identiteta Makedonaca i makedonskog jezika skrivaju, zapravo, teritorijalne pretenzije prema Jugoslaviji? Mihajlo Apostolski je čovek za roman i istoriju a ne za novine. Po njegovom bogatom životopisu mogla bi da se napiše takođe bogata i ...

  Comments: 0   View more...

 • Православието во Босна и Херцеговина

  Posted 2022-09-24 14:57:46 by: Сард

  ПРАВОСЛАВИЕТО ВО БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Местоположба: Босна и Херцеговина (БиХ) е држава во југоисточниот дел на Европа, сместена на западниот дел од Балканскиот полуостров. На север, запад и југозапад граничи со Хрватска, а на исток со Србија. На југоисток граничи со Црна Гора. Површина: 51.129 км2. Број на население: Според пописните податоци од 2014 година, во ...

  Comments: 0   View more...

 • Преподобна Валбурга, игуменија на Хајденхајмскиот манастир

  Posted 2022-08-17 11:04:16 by: Сард

  СПОМЕН НА ПРЕПОДОБНАТА МАЈКА ВАЛБУРГА, ИГУМЕНИЈАТА НА ХАЈДЕНХАЈМСКИОТ МАНАСТИР, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 25 ФЕВРУАРИ (710-779; германски: Walburga) Света Валбурга[1] е сестра на светите браќа Вилибалд и Винибалд. Кога свети Бонифациј заминал да проповеда меѓу Германците, тој со себе, како помошници и соработници, ги понесол и светите браќа на Валбурга, синовите на светиот ...

  Comments: 0   View more...

 • Свети Вилибалд, епископот на Ејхштат

  Posted 2022-08-07 21:09:36 by: Сард

  СПОМЕН НА СВЕТИОТ ОТЕЦ ВИЛИБАЛД, ЕПИСКОПОТ НА ЕЈХШТАТ И АПОСТОЛОТ НА ФРАНКОНИЈА, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 7 ЈУЛИ (701-787; германски: Willibald von Eichstätt) Свети Вилибалд,[1] неговиот брат Винибалд[2] и неговата сестра Валбурга, биле деца на свети Ричард, кој на многу места е наречен и крал. Тие биле родум од Весекс, Англија. Нивната мајка ...

  Comments: 0   View more...