БлогМК - Вистината ќе ве ослободи »

 • За оние кои „протестираат“ – Протоереј Алексеј Ткачев

  Posted 2020-10-03 01:17:55 by: Сард

  Современиот протестант „од нашите“, понекогаш и не е толку далечен од Православието. Во првите две-три години, тој е многу отдалечен. Сè во Православието за него е – или фолкор, или незнабоштво. Но, животот си го прави своето… Родната општина, која … Continue reading ...

  Comments: 0   View more...

 • За почитувањето на иконите – протоѓакон Андреј Кураев

  Posted 2020-10-03 01:13:44 by: Сард

  Дали почитувањето на иконите е идолопоклонство, дали истото е споменато во Библијата? Кој ги прави чудата преку иконите и што значи почитувањето на Божјиот образ во Човекот? – за ова и за мнгоу други прашања, кои возникнуваат и особено ги … Continue reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Кои се светителите? – Атанас Ваташки

  Posted 2020-10-03 01:04:41 by: Сард

  Не се одвоени од нас преподобните отци, затоа што нивната љубов е секогаш со нас. Нека не ги одвојуваме од себе си, како туѓи на нас, бидејќи тие секогаш се молат за нашите паѓања во грев. Свети Ефрем Сирин Молитвата … Continue reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Протестантски пастор премина во Православие

  Posted 2020-10-03 00:58:49 by: Сард

  На 17 Април, 2016 г., Никита Јеремејев, поранешен пастор на Протестантска заедница во Калининград, премина во Православие, соопштува официјалната веб-страна на Калининградската епархија. „Моето враќање во Православието од Протестантизмот – вели Никита – не е дезертерство од армијата на непријателот, туку … Continue reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Што е Преданието во Црквата? – Протоѓакон Андреј Кураев

  Posted 2020-10-03 00:52:30 by: Сард

  Дали Светото Писмо може да се толкува надвор од Светото Предание, што всушност претставува Преданието и кое е неговото значење во правилното разбирање на Светото Писмо, дали протестантите го почитуваат Светото Предание? За тоа ни зборува познатиот професор, д-р по … Continue reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Првите лутерани и Православната Црква – о. Џон В. Фентон

  Posted 2020-10-03 00:46:30 by: Сард

  Забелешка на уредникот: Оваа статија е дел од серијата статии објавени за Реформацијата и протестантизмот во октомври 2017 година, напишани од авторите на О & Х (Orthodoxy and Heterodoxy – Православие и Инославие) и гости писатели по повод одбележувањето на 500-тата … Continue reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Христијанството vs Исламот – Извадок од книгата Флавијан

  Posted 2018-01-28 10:42:58 by: Сард

  – А јас, ви велам – зборуваше фото-типот со убедување од американскиот претседател, кој зборувал на трибините пред изборите – дека христијанството го доживеало својот конечен пораз до крајот на вториот милениум од своето постоење! Готово е! Христос умре за … Continue reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Американецот Даглас што стана православен Димитриј

  Posted 2017-12-01 10:53:57 by: Сард

  Света Гора за познатиот американски фотограф Даглас Литл (Douglas Alfred Demetrios Lyttle) не беше само место на вдахновение за неговото уметничко творештво. Беше ковчег на Православието каде што се вдлабочуваше во своите духовни потраги во текот на 45 години. Неговото … Continue reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Да, Секогашдева Марија е Богородица, а не божица

  Posted 2016-06-20 02:41:28 by: Сард

  Митрополит Струмички Наум Додека постои царското и есхатолошко свештенство, односно луѓе кои ќе живеат во покајание, ќе постои и светот. Тоа воопшто не мора да бидат свештеници или епископи, иако подобро е токму тие да се. Колку ли ова повеќе … Continue reading ...

  Comments: 0   View more...

 • ВАНЃА И ДРЖАВНАТА СИГУРНОСТ

  Posted 2016-03-03 13:48:56 by: Сард

  Признавање и заштита од атеистичката власт При толку многу луѓе кои секојдневно ја посетувале Ванѓа, било само прашање на време кога Комитетот за Државна сигурност сериозно ќе се заинтересира за „феноменот” Ванѓа. Овие контакти не биле еднозначни. На почетокот од … Continue reading ...

  Comments: 0   View more...