БлогМК - Доксологија »

 • Паримии во Светата и Велика Среда

  Posted 2023-04-11 20:18:13 by: Сард

  На шести час Пророчества Иезекиилева чтение (Езек 2:3-3:3) Господ ми рече: „Сине човечки, Јас те праќам при домот Израилев, при непокорни луѓе, кои ме огорчија; тие и татковците нивни Ме отфрлија дури до денешниов ден. Тие се синови со огрубено лице и со жестоко срце. При нив те праќам и ти ќе им кажеш: „Така ...

  Comments: 0   View more...

 • Паримии во Светиот и Велик Понеделник

  Posted 2023-04-09 22:10:55 by: Сард

  На шести час Пророчества Иезекиилева чтение (Езек 1:1-20) Во триесеттата година, четвртиот месец, петтиот ден од месецот, и јас бев меѓу прогонетите при реката Ховар, се отворија небесата – и видов Божји виденија. Во петтиот ден од месецот, а тоа е петтата година, откако беше заробен царот Јоаким, би слово Господово до свештеникот Језекиила, синот ...

  Comments: 0   View more...

 • Молебен во време на погубна епидемија и смртоносна зараза

  Posted 2020-03-15 21:01:45 by: Сард

  Ако е присутен свештеник, почнува свештенички, ако не, тогаш говориме: По молитвите на светите отци наши, Господи Исусе Христе, помилуј нè! Слава Ти, Боже наш, слава Ти. Цару небесен, Утешителу, Духу на вистината, Кој си на секаде и сè исполнуваш, Ризницо на добрини и на живот Подателу, дојди, всели се во нас, очисти нè од ...

  Comments: 0   View more...

 • Молитва кон преп. Иларион, епископ Мегленски

  Posted 2016-11-07 16:06:27 by: Сард

  O, утврдување на архиереите, Иларионе, слатко мое естество и име! Бидејќи имаш смелост пред Бога, погледни кон нас од висините, зашто сега, откако си се разрешил од огледалото и загатката, јасно ја гледаш Света Троица! Сочувај го нашето стадо неповредено од замките на противникот, огради нè со благодатта, што ти е дадена од Пастироначалникот- Спасителот ...

  Comments: 0   View more...

 • Општи паримии од службата на еден апостол

  Posted 2016-10-08 11:28:30 by: Сард

  На велика вечерна Соборнаго посланија Иоаннова чтение (1. Јн 3:21–4:6) Возљубени, кога нашето срце не нè осудува, тогаш ние имаме смелост пред Бога, и, што и да запросиме, добиваме од Него, бидејќи ги чуваме Неговите заповеди и правиме што е угодно пред Него. А оваа е заповедта Негова, да веруваме во името на Неговиот Син ...

  Comments: 0   View more...

 • Паримии од службата на св. пророк Илија

  Posted 2016-08-01 14:08:12 by: Сард

  На велика вечерна Царств третиих чтение (3. Цар 17:1-24)  Би словото Господово кон пророкот Илија, и му рече на Ахава: „Жив Господ, Бог на силите, пред Кого стојам денес. Во овие години нема да има ниту роса, ниту дожд, освен според мојот збор.” И би зборот Господов кон Илија, велејќи: „Оди оттука кон исток и ...

  Comments: 0   View more...

 • Општи паримии за апостоли

  Posted 2016-07-11 15:21:39 by: Сард

  На велика вечерна Соборнаго посланија Петрова чтение (1. Петр 1:3–9) Браќа, благословен да е Бог и Отец на нашиот Господ Исус Христос, Кој по Својата голема милост нè прероди преку воскресението на Исуса Христа од мртвите за жива надеж, за нераспадливо наследство, нескверно, неувенливо, запазено на небесата заради вас, запазени од Божјата сила преку верата ...

  Comments: 0   View more...

 • Паримии на празникот на сите светии

  Posted 2016-06-24 11:12:01 by: Сард

  На велика вечерна Пророчества Исаиина чтение (Ис 43:9-14) Така вели Господ: Сите народи се собраа заедно, и ќе се соберат кнезови од нив. Кој ќе им ги објави овие нешта или кој ќе ви го разгласи она што било во почетокот? Нека доведат свои сведоци и ќе се оправдаат, да чујат и да кажат вистина. ...

  Comments: 0   View more...

 • Паримии од службата на св. цареви Константин и Елена

  Posted 2016-06-02 11:09:54 by: Сард

  На вечерна Царств третиих чтение (3. Цар 8:22–23, 27–30) Тогаш застана Соломон пред лицето на жртвеникот Господов, пред целото собрание Израилево, ги подигна рацете свои кон небото и рече: „Господи, Боже Израилев! Нема Бог како Тебе ниту на небото горе, ниту на земјата долу. Ако небото и небото на небесата не Те собираат, како тогаш ...

  Comments: 0   View more...

 • Општи паримии од службата на еден пророк

  Posted 2016-03-19 16:02:13 by: Сард

  На вечерна Премудрости Соломони чтение (ПремСол 3:1–9) Душите на праведниците се во Божја рака, до нив нема да се допре никаква мака. Во очите на неразумните тие се како умрени, а нивниот крај се сметаше за пропаст, и тоа што тие заминуваат од нас – како уништување, но тие се во мир. Зашто, иако пред ...

  Comments: 0   View more...

 • Паримија од заупокојните служби

  Posted 2016-03-04 19:52:11 by: Сард

  Пророчества Даниилова чтение (Дан 12:2-3) И многумина од оние што спијат во земниот прав ќе станат – едни за живот вечен, а други за укор и срам вечен. И разумните ќе сјаат како светила на небото, и мнозина од праведниците – како ѕвездите, во веки и уште ...

  Comments: 0   View more...

 • Општи паримии од службата на еден маченик

  Posted 2016-02-23 19:46:24 by: Сард

  На велика вечерна Пророчества Исаиина чтение (Ис 43:9-14) Така вели Господ: Сите народи се собраа заедно, и ќе се соберат кнезови од нив. Кој ќе им ги објави овие нешта или кој ќе ви го разгласи она што било во почетокот? Нека доведат свои сведоци и ќе се оправдаат, да чујат и да кажат вистина. ...

  Comments: 0   View more...