БлогМК - Агапиј Тивериополски »

 • Божјиот Благослов – Самиот Господ прави чуда

  Posted 2016-08-26 16:57:15 by: Сард

      Нашата приказна не носи во Драма, Грција за време на тешките години од Нацистичката окупација. Зимата од 1941 година беше многу сурова. Еден од моите соседи, Танасис (Атанасиос) кондураџијата, едно многу ладно утро тргна на работа во својот дуќан. Тоа беше некаде после 8.30 сабајлето, кога беше дозволено да се движаат лугето. Тој ...

  Comments: 0   View more...

 • Манастир на Majката Божја од Лесна – Нормандија

  Posted 2016-07-11 10:23:17 by: Сард

  Манастирот Лесна во Провемонт, Франција оригинално е создаден пред речиси 100 год во чест на светата Икона на Мајката Божја од Лесна. Манастирот најпрво бил основан во Лесна, Белорусија. Оваа област пострадала духовно од насилство и присила луѓето да ја променат својата вера. И кога повторно попаднал под Руско владеење, било одлучено да се отвори ...

  Comments: 0   View more...

 • Мајката Божја ја Благословува гостоприемливоста

  Posted 2016-07-09 10:52:11 by: Сард

                                                                        Икона Пресвета Богородица Одигитрија (Патеводителка)                                                        Современо Чудо Во спомен на обележувањето на ...

  Comments: 0   View more...

 • ✣✤✣ За грижењето за душата ✣✤✣

  Posted 2016-04-24 20:00:32 by: Сард

  Човекот во тело е сличен на запалена свеќа. Свеќата треба да изгори, а човекот да умре. Меѓутоа, душата е бесмртна и нашата грижа треба да биде поголема за душата отколку за телото: “Оти каква  полза е за човека, ако го придобие целиот свет, а на душата своја и напакости? Или каков откуп ќе даде човек ...

  Comments: 0   View more...

 • ✣✤✣ Против непотребната грижа ✣✤✣

  Posted 2016-04-20 14:14:35 by: Сард

  Преголемата грижа за житејските работи е својствена за човек кој е неверник и малодушен. Тешко нам, ако грижејки се за себе, не се утврдиме во надежта во Бога, Кој се грижи за нас! Ако видливите добра кои ги користиме во овдешниот век не Му ги принесеме нему, како може од Него да ги очекуваме оние ...

  Comments: 0   View more...

 • ✣✤✣

  Posted 2016-04-19 21:58:16 by: Сард

  За време на деновите на Великиот пост не се служат литургии освен Преждеосвештената литургија поради следната причина: Литургијата е победоносна химна на христијанството, а постот – време на плач и покајание. (Преподобен Никон Оптински) ✣✤✣ Прогонете го непријателот и искушувачките зли помисли со молитвата: “Господи, Иисусе Христе, Сине Божји, помилуј ме грешниот”. (Преподобен Нектариј Оптински) ...

  Comments: 0   View more...

 • ✣✤✣ СЕДМА ЗАПОВЕД ✣✤✣

  Posted 2016-04-14 12:17:39 by: Сард

  1 .Плаши се, рече, од Господа и држи се за Неговите заповеди. а држејки ги Божјите заповеди, ќе бидеш силен во секое дело, и твоето дело ќе биде извонредно. Зашто, плашејки се од Господа, се ќе правиш добро; тоа е (единствениот) страв што треба да го имаш, и ќе се спасиш. (1) 2. А од ...

  Comments: 0   View more...

 • ✣✤✣ ШЕСТА ЗАПОВЕД ✣✤✣

  Posted 2016-04-12 17:17:24 by: Сард

  I 1. Ти заповедав, вели тој, во првата заповед да ги чуваш верата и стравот (Божји) и воздржливоста. Да, велам, Господине. Но сега, вели, сакам да ти ја покажам и нивната моќ, да сватиш која од нив каква моќ и дејство има, затоа што нивните дејствија се двојни, т.е. се однесуваат праведно и неправедно. 2. ...

  Comments: 0   View more...

 • ✣✤✣ За љубовта кон Бога ✣✤✣

  Posted 2016-04-12 16:33:09 by: Сард

  Оној кој стекнал совршена љубов кон Бога, во овој живот постои каковоопшто да не постои. Бидејки тој смета дека е туѓ за се видливо, со трепет очекувајки го невидливото. Тој целиот се преобразил во љубов кон Бога и ја заборава секоја друга љубов. Којс е сака себеси не може да го сака Бога, а кој ...

  Comments: 0   View more...

 • ✣✤✣ За мене светот е распнат… ✣✤✣

  Posted 2016-04-06 10:41:42 by: Сард

  А мене да не ми даде Господ да се фалам, освен со крстот на Госпдоа нашиот Иисус Христос, преку кого за мене светот е распнат, и јас за светот (Гал.6.14), вели светиот апостол Павел. Сакав да ви појаснам што мисли Апостолот кога вели: преку кого за мене светот е распнат, и јас за светот. Зашто, ...

  Comments: 0   View more...