МПЦ-ОА - Австралиско Сиднејска Епархија »

 • СВ. ВМЧ. ГЕОРГИЈ – ЃУРЃОВДЕН

  Posted 2019-05-13 10:26:48 by: Сард

  Како ослободител на плениците, и заштитник на сиромашните, лекар на немоќните, помошник на владетелите, победоносецу, великомаченику Георгие, моли Го Христа Бога да ги спаси нашите души. (Тропар, глас 4) На 06. 05. 2019 година, кога го празнуваме споменот на Светиот великомаченик Георгиј Победоносец, во храмовите на Австралиско – сиднејската епархија, беа отслужени Свети Божествени Литургии, на кои верниот народ се причести со Светите Христови ...

  Comments: 0   View more...

 • ТОМИНА НЕДЕЛА

  Posted 2019-05-13 10:07:47 by: Сард

  Откако Тома со страв ја стави раката во Твоите живо – носни ребра, Христе, го почувствува двојното дејство на двете природи, во Тебе соединети неслиено, и со вера ви – каше говорејќи: Ти си најславениот Господ, Боже на отци – те, и наш, благословен си. (песна од канон на Утрена на Антипасха) На 05. 05. 2019 година, во Неделата на Антипасха – Томина недела, во храмовите на Австралиско – сиднејската … Прочитај повеќе "ТОМИНА ...

  Comments: 0   View more...

 • ИСТОЧЕН ПЕТОК (БАЛАКЛИЈА)

  Posted 2019-05-13 09:43:16 by: Сард

  Едногласно да го восфалиме непресушниот и живо – творен извор, од кого течат божествени потоци; просејќи благодат, бидејќи тој катадневно точи исцеленија, така што, течењето на реките, во споредба со него, се по – кажува помало. Затоа, пристапувајќи со љубов и верно, од Изворот налеваме неисцрпно здравје, навистина бес – мртно, верно поросувајќи ги срцата на благочестивите. Со усните да повикаме: Ти си утеха на верните! (седален на Утрена во … Прочитај повеќе "ИСТОЧЕН ПЕТОК ...

  Comments: 0   View more...

 • ТРЕТ ДЕН ВЕЛИГДЕН

  Posted 2019-05-13 09:26:46 by: Сард

  Владико Човекољупче, во Твојата светлина ќе ја видиме Светлината, зашто си воскреснал од мртвите, на родот чо – вечки даруваќи му спасение, за да те прославува сето соз – дание, Тебе – единствениот безгрешен: помилуј нè! (хвалитна стихира на Утрена во Вторник од Светлата седмица) На 30. 04. 2019 година, на Трет ден Пасха, во храмовите на Австралиско – сиднејската епархија, беа отслужени Свети Божествени Литургии, на кои верниот народ … Прочитај повеќе "ТРЕТ ДЕН ...

  Comments: 0   View more...

 • ВТОР ДЕН ВЕЛИГДЕН

  Posted 2019-05-13 09:14:10 by: Сард

  Пред Твоето зачнување, Господи, еден ангел ѝ рече на Благодатната: Радувај се! Еден ангел го тргна и каменот од гробот при Твоето Воскресение. Едниот навестувајќи знаци на радост наместо тага, а другиот, наместо смрт, проповедајќи ни Го животодавецот Господа. Добротвору на сите, Господи, слава Ти. (воскресна стихира на Утрена во Понеделник од Светла Седмица) На 29.04.2019 година, на Вториот ден Пасха, во храмовите на Австралиско – сиднејската епархија, беа отслужени … Прочитај повеќе "ВТОР ДЕН ...

  Comments: 0   View more...

 • ВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО – ВЕЛИГДЕН

  Posted 2019-05-13 08:39:46 by: Сард

  Ден е на Воскресение, да се просветлиме со торжество – то, и еден друг да се прегрнеме! И на оние што нè мразат да им речеме: Браќа, да простиме сè со Воскресението, и така да запееме: Христос Воскресна од мртвите, со смртта смртта ја победи, и на оние во гробовите, живот им дарува. (Пасхална стихира глас 5, на Утрена во светата и велика недела) На 28. 04. 2019 година, во … Прочитај повеќе "ВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО – ...

  Comments: 0   View more...

 • ВЕЛИКА САБОТА

  Posted 2019-05-10 11:57:56 by: Сард

  Денес адот стенкајќи вика: Подобро ќе ми беше ако не го примев родениот од Марија; оти, кога дојде при мене, моќта ми ја разурна, вратите бакарни ги скрши, душите што порано ги држев, бидејќи е Бог, ги Воскресна. Слава му, Господи, на Твојот крст и на Твоето восресение. (Стихира на Господи, повикав, на Вечерна на Велика Сабота) На 27.04.2019 година, на Велика Сабота, кога си спомнуваме за Христовото слегување во … Прочитај повеќе "ВЕЛИКА ...

  Comments: 0   View more...

 • ВЕЛИКИ ПЕТОК – ВЕЧЕР

  Posted 2019-05-10 11:36:11 by: Сард

  Оној што некојгаш ја затвори бездната, сега мртов се гледа и, завиткан во смирна и плаштаница, Бесмртниот како смртен во гроб се полага; а жените, плачејќи горчливо, дојдоа да Го помазат со миро, викајќи: Оваа сабота е најблагословена, зашто во неа Христос, заспан, по три дена ќе воскресне. (Кондак, глас 6. на Утрена на Велика Сабота) На 26 .04 .2019 година, вечерта на Велики Петок, во храмовите на Австралиско – … Прочитај повеќе "ВЕЛИКИ ПЕТОК – ...

  Comments: 0   View more...

 • ВЕЛИКИ ПЕТОК – УТРО

  Posted 2019-05-10 11:19:09 by: Сард

  На 26. 04. 2019 година, утрото на Велики Петок, во храмовите на Австралиско – сиднејската епархија, беа отслужени царски часови со Вечерна богослужба, на која беше изнесена светата ...

  Comments: 0   View more...

 • ВЕЛИКИ ЧЕТВРТОК – ВЕЧЕР

  Posted 2019-05-10 11:00:46 by: Сард

  На 25. 04. 2019 година, на Велики Четврток, кога си спомнуваме за спасителните страдања на Спасителот наш Господ Исус Христос , во храмовите на Австралиско – сиднејската епархија, во вечерните часови, беа отслужени Утрени богослужби со читање на дванаесетте страдални Евангелија. ...

  Comments: 0   View more...