ВИДЕОТЕКА

Оддели - Видеозбирка

Стара коледарска византиска песна
0
Category:
Channel: paraeklisiarh
Posted by Сард  .  August 28, 2016
0 favorites
1,786 views
0 likes
0 comments
Traditional Byzantine Christmas Carols (12th-14th century AD)
Стара коледарска византиска песна Byzantine Christmas Carols,
ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
На македонски јазик - Бигорски манастир, Рајчица

http://www.bigorski.org.mk/index.php?content_type=sluzhbi_bdenija&action=details&record_id=156

Вечниот Бог

Вечниот Бог слезе и во Дева се всели
Свет, Свет, Свет си и Пресвет Господи;
Царот на сите и Господ, дојде Адам да го преобрази;
Луѓе радувајте се, играјте, ангели веселете се;
Прими Го Витлееме Господ твој, Царот на сите и Владика;
Мудреци од Исток доаѓаат, дарови да принесат достојни;
Да се поклонат на Господа, во пештера родениот;
Кога слушна Ирод за настанот, целиот се потресе злобниот;
Вака вели на свештениците, кои Му служат на Господа;
Кажете ми мудри учители, каде треба Он да се роди;
Обземен од бура на помисли, Јосиф намисли да Ја отпушти;
Ноќта, пак, во сонот слушна глас, ангел Господов му проговори;
Денес сета твар да се радува, нек҆ торжествува и се весели;
Светлина на светот му засветли и тие во мракот ги осветли;
Сите на Христа да Му пееме, Он заради нас се воплоти;
О, Дево, Мајко, Владичице, спаси ги христијаните.