ВИДЕОТЕКА

Оддели - Видеозбирка

ВОЗНЕСЕНИЕ. ПРАЗНИЦИ
0
Category:
Posted by Сард  .  July 20, 2016
0 favorites
1,236 views
0 likes
0 comments
На врвот на Елеонската гора, во црквата на Вознесението, се наоѓа христијанска светиња, која руските богомолци секогаш ласкаво ја нарекуваат „Стапалка“. Се смета, дека тоа е отпечаток од левото стапало на Исус Христос, оставен во моментот на Неговот Вознесение. Навистина ли е тоа вистински артефакт или симбол кој се појавил подоцна? Зошто на четириесеттиот ден после Воскресението на Спасителот се случило Неговото Вознесение? И која е духовната смисла на тој настан?

Митрополитот Иларион (Алфеев) во уште една епизода, од авторскиот документарен циклус „Празници“ ќе ни раскаже за вознесението Господово, и за тоа, зошто христијаните го сметаат овој ден за еден од најважните во црковната година.

Филм на митрополитот Иларион (Алфеев)
Студио „Неофит“
по нарачка на добротворниот фонд Св. Григориј Богослов, 2014 г.